sobota, 6. september 2014

Jordanija - DEŽELA BOGASTVA IN REVŠČINE

JORDANIJA – dežela bogastva in revščine


Kontrastna dežela ali dežela nasprotij, kjer na eni strani vlada bogastvo, na drugi revščina.
  
Dežela nasprotij med veličastno umetnostjo in moderno sedanjostjo, z veliko kulturno tradicijo, nasprotja med duhovnim ter materialnim življenjem, bogata po zgodovini, obsežna po velikosti, raznolika po veri, vedno in povsod kontrastna, kot brezno brez dna… venomer jo lahko občuduješ, opazuješ njene lepote, takšne in drugačne, a nikoli ne prideš do dna – da bi zaužil vsa njena bogastva.
Jordaniji pravijo tudi Biser Bližnjega vzhoda. To je dežela bogate preteklosti in živahne sedanjosti, kjer je možno videti kar svet premore iz antičnih časov ter sedanje življenje tamkajšnjega ljudstva.



Število prebivalcev: 6,198,677
Površina: 89,342 km/2
Glavno mesto: Aman
Sosednje države: Na severu meji na Sirijo, na severovzhodu na Irak, na vzhodu in jugu na Saudovo Arabijo, ter na zahodu na Izrael in zasedeni Zahodni breg reke Jordan, kjer meji tudi na Mrtvo morje.
Podnebje: Na prehodu med sredozemskim na SZ in puščavskim na JV. Padavine: Na Z 300-500 mm, na V in J pod 100 mm. Srednja mesečna temperatura, Aman 8 °C (januar), 26 °C (julij). V Amanu pade letno 273 mm padavin.
Dostop do morja: rdeče in mrtvo morje
Jezik: arabski
Najvišji vrh: Jabal Ram, 1734m



Na potovanju v deželi po eni strani zelo bogati, po drugi pa zelo revni sem bila meseca maja, ko tam že nastopijo zelo visoke temperature.
Jordanija je država prijaznih ljudji, med katere lahko greste povsem brezskrbno, nobenega občutka nevarnosti ali česar podobnega ni bilo opaziti. Prav tako nisem imela občutka, da moram paziti na svojo lastnino, morda malenkost le na tržnicah. Ljudje so odprti, prijazni, vedno pripravljeni za pomoč. Pogosto se sliši o nemirih in krajah, a sama nisem opazila nobenih nevarnosti, zaradi česar bi se popotniki ne odpravljali v to deželo. Je pa znana ena neprijetnost – absolutna resnica, o čemer mnogi pripovedujejo kako izgleda če pride v ta svet svetlo dekle. Rada bi posebej opozorila na javne plaže, kjer je strmenje moških lahko prav neprijetno. Nekateri si privoščijo celo fotografiranje. Zato v takšnih primerih priporočam plačljive plaže, kjer boste imele mir pred vsiljivimi pogledi.
Za tiste, ki se imate namen odpraviti sami po Jordaniji, moram opozoriti, da ni prav dosti prometnih znakov, tako se vam lahko zgodi, da se pripeljete do križišča brez ene same table. V nasprotnem primeru pa se vam lahko zgodi, da bodo znaki v Arabščini in ponovno si ne boste mogli kaj pomagati. Obstaja pa še drugi način potovanja, kateri je precej bolj zamuden in se ponekod celo ne da priti do vseh krajev – to je javni prevoz. Je pa ta način potovanje tudi relativno poceni. Najugodneje pa je seveda z kolesom, kjer se boste srečeval z enakimi problemi kot z avtomobilom, torej slabe cestne oznake.
Cene v Jordaniji so zmerne, na tržnicah zelo ugodno, v restavracijah precej drago. Tako da lahko vsak najde nekaj zase. Tako je tudi glede prenočišč. Tudi nekatere vstopnine znajo biti precej visoke, kot npr vstopnina v Petro.
Država je muslimanska, tako da so popotniki ves čas izpostavljeni negotovosti med za nas pogosto neprijetnim oblačilom te vere, saj pogosto ne veste kdo se skriva pod njimi.
Turistično zelo obiskano je tudi Mrtvo morje, katero je poznano v svetu po najnižji kopenski nadmorski višini cca. 400 metrov pod gladino morja in zelo slani vodi. Moram omeniti, da je odstotek soli v morju tako velik, da zaradi gostosti morja v njem lahko plavajo tudi neplavalci, saj se je v njem nemogoče potopiti. Ob njem pa prodajajo tudi »blato«. To izgleda tako, da domačini v vedru prinesejo zdravilno blato, s katerim te namažejo ter za to kasirajo.
Največja turistična atrakcija Jordanije je vsekakor Petra, prastaro mesto Nabatejcev, ki je danes pod zaščito Unesca, katera je znana po v skale vklesanih portalov, gledališča, grobnice itd. Tja se lahko podate z jezdenjem konj, oslov ali kamel, lahko pa tudi s kočijo.



 Biser Bližnjega vzhoda - deželo, katera je po eni strani zelo bogata, po drugi precej revna, priporočam vsem, da jo obiščete in se naužite njenih lepot in bogastva.












Ni komentarjev:

Objavite komentar