petek, 5. september 2014

Malta - SRCE MEDITERANA


SRCE MEDITERANA


Malte se ne obiskuje le zaradi vedno idiličnega podnebja, lepih plaž, kristalno čistega morja, temveč tudi zaradi neverjetno bogate zgodovine in številnih kulturnih zakladov.


 
Republika Malta je majhna otoška država v osrednjem Sredozemlju, katera je zelo na gosto naseljena. Državo vse skupaj sestavlja dvajset otokov in čeri, kateri se nahajajo samo 93 km južneje od Sicilije. Od vseh otokov sta stalno naseljena samo dva, to sta istoimenska Malta ter Gozo. Na obeh naseljenih otokih vse skupaj živi okoli 400.000 prebivalcev. Zaradi svoje posebne lege sredi Sredozemskega morja je bila Malta v vsej svoji zgodovini pogosto obiskana od različnih narodov. Posledica temu pa je današnja velika različica kultur. Na otočju naj bi doživel brodolom sveti Pavel in s tem tja prenesel tudi Krščansko vero, katera pa je sedaj uradna in tudi najpogostejša vera na Malti.



TURISTIČNO ZANIMAVA DEVETA NAJMANJŠA DRŽAVA NA SVETU

Majhna otoška država se dobesedno nahaja med dvema kontinentoma, Afriko in Evropo. Ponuja mnogo kulturnozgodovinskih zakladov, nepoškodovanih mestnih četrti, dobro ohranjenih arhitekturnih ostankov, tudi zanimivo neokrnjeno naravo in še mnogo. Poseben čar dajejo državici tudi starodobni rumeni avtobusi, kateri dajejo občutek, da ste vsaj pol stoletja nazaj v preteklosti. Za samo nekaj centov pa se lahko z njim zapeljete v glavno mesto Valletto. Mnogi izmed avtobusov niti nimajo vrat, tako da ko nekdo želi izstopiti, samo potegne za vrvico, kateri sproži zvonec in opozori voznika. Ta pa običajno nima drugega dela, kot ustavi avtobus, z odpiranjem in zapiranjem vrat pa se jim ni potrebno obremenjevati, saj vrat tako večina avtobusov nima. Vožnja z avtobusi med starimi zgradbami, katere so narejene tudi iz apnenčastih kamnin je prav posebna. Tovrsten kamnine se nahajajo povsod na otokih in iz nje so zgradili od obzidij, palač do mnogih ostalih zgradb. Monotono barvo mnogih zgradb krasijo tipični malteški balkoni, kateri izstopajo predvsem zaradi živih barv.  Seveda pa niso samo kamnine in zgradbe to, kar nudi, ampak tudi mnoge zelene površine, katere žal poleti spremenijo barvo na rjavo, saj močno sonce dobesedno požge veliki del zelenja. Mnogi se žal res podajajo tja samo zaradi ležanja na plažah in zabave v mestu. Plaže so sicer skalnate, a se med temi mnogimi skalami skrivajo tudi redki peščeni zalivi. Otok pa je izjemno privlačen tudi za jadralce, surferje in potapljače. Mnogi zanimivi ostanki potopljenih ladij so sploh privlačni za potapljače. Prav tako je otok priljubljena točka križarjenj. Ogromne križarke priplujejo v znano pristanišče, katero leži med glavnim mestom Valletto in tremi tesno skupaj ležečimi mesti. To so Cospicua, Vittoriosa in Senglea.



POGLED V VELIČASTNO PRETEKLOST

Malta daje mnogo več kot razkošni turizem, plaže in zabavo. Ponuja pogled v zanimivo, kruto in pestro zgodovino. Največjo razliko med Malto in preostalo Evropo je možno danes opaziti v jeziku, kateri je bolj podoben arabščini kot mnogim evropskih jezikom. Na arabski svet pa spominja tudi arhitektura, vera pa ostaja krščanska. Gre za zelo verno državo, kar je kar kmalu moč videti z prostim očesom, saj imajo toliko cerkva, da lahko vsak dan v letu obiščeš drugo. Kar pa se tiče sporazumevanja, na otoku s tem načeloma ni problema, saj večina poleg lokalnega jezika govorijo še angleščino. Angleščina je na otoku ostala, podobno kot vožnja po levem voznem pasu in tipične rdeče govorilnice od Britancev, kateri so državi dopustili neodvisnost šele leta 1964. Zaradi svoje lege je bila Malta že v zgodovini kot nekakšna odskočna deska za Afriko in Evropo. Tako so na Malti živeli Feničani, za njimi Kartažani, sledili so jim še Rimljani, Arabci, Germani in pa mnogi drugi. V srednjem veku so se na otoku naselili tudi pripadniki viteškega reda in od takrat se je ohranil malteški viteški red. S tem so se borili proti Turkom in bili uspešni ter jim preprečili, da bi zavladali tudi Malti. Malta je bila pod vladovino vitezov le dve stoletji, nakar je Napoleon priključil Malto k Franciji. Vendar pa je pod vladavino Francije ostala le kratki čas, saj so se domačini ob pomoči britanske kraljevine uprli. Pod vladovino Britanije je bila vse do leta 1964. Od leta 2004 pa je članica Evropske unije.




Na Malti bi bilo škoda počitnice preživeti samo na plaži, četudi slovi kot najbolj sončna evropska država. Neverjetno bogata zgodovina in številni kulturni zakladi državi dajejo še tako poseben čar.




Ni komentarjev:

Objavite komentar