sobota, 06. september 2014

Tajska - DEŽELA NASMEHA

TAJSKA – dežela nasmeha

Popotnikom prijazna dežela z velikimi cesarskimi mesti, čudovitimi plažami, atraktivnimi plemeni, posebnimi gorami, trekingi po jungli je vsekakor razlog, da se tja podaja gmota turistov.
Prav poseben občutek je, ko stopite skozi steklena vrata modernega letališča v Bangkoku in že ste v mestnem vrvežu sredi za nas neobičajno soparnega podnebja. V trenutku vas obletavajo razni ponudniki, kateri vam želijo na vse načine ponuditi prevoz, prenočišče, hrano itd. Naval turistov v Azijo se je v zadnjih letih drastično povečal. Med vsemi Azijskimi državami pa prednjači prav Tajska, saj je to dežela, za katero bi mnogi rekli, da je tudi dežela za popotniške začetnike. Potovanje je zelo enostavno in tudi precej varno. Potovati z najetim avtomobilom sicer ni priporočljivo zaradi njihovega načina vožnje in neupoštevanja cestno prometnih predpisov. Je pa zato toliko bolj enostavno potovanje z njihovimi javnimi prevozi, saj je to ugodno in tudi varno. Trekingi so eden glavnih razlogov, kateri privabljajo turiste na različne lokacije. Kljub zelo razvitemu turizmu pa se še vedno da najti nedotaknjene samotne kraje, kateri so še samo dokaz, da je to zares dežela nasmeha.


SPLOŠNO O DEŽELI

Tajska je južnoazijska država, za nekatere poznana tudi po imenu Siam. Približno pol milijona kvadratnih kilometrov veliko državo naseljuje okoli 65 milijonov prebivalcev. Na severu in severozahodu meji na Burmo, na severovzhodu na Laos, na jugovzhodu na Kambodžo in na jugu na Malezijo. Tajska velja za eno bolj varnih južnoazijskih držav. Kot mnoge dežele, se tudi Tajska sooča z gospodarskimi težavami, a kljub temu ji je uspelo ostati na samem vrhu pri proizvodnji kavčuka, šesti v proizvodnji riža ter osmi v proizvodnji sladkorja.
Mnogi imajo prvi vtis o prestolnici Bangkok precej negativen, saj na ulicah pogosto zaudarja po najrazličnejši pečeni hrani in znoju. Revne ljudi je možno videti na vsakem koraku, njihove skromne barake, ženske, katere perejo perilo v umazani reki, da o potepuških pseh sploh ne govorimo. Ponudbe za popotnike pa kar letijo ena preko druge. Po drugi strani pa  to kaotično mesto, ko se vanj poglobiš postane prav prijetno. Domačini so zelo dobrosrčni, nasmejani in veseli vsakega obiskovalca.SEVER – RAJ ZA TREKINGE IN SPOZNAVANJE PLEMEN

Severni del Tajske je precej gorat in na popotnike naredi vtis predvsem zaradi trekingov, ki se tukaj ponujajo ter zaradi živečih plemen. Dostop do plemen, med njimi najbolj znanih Karen, White Karen, Lisu, Lasu , Karenni itd. je možen prav vsakomur. Večina živečih plemen na tem področju se je preselila iz sosednjih držav. Posledica tega pa je zmanjšanje divjih živali, saj je včasih bil ta del poln opic, tigrov in drugih živali, katerih pa je danes bistveno manj.
Na tem predelu se nahaja kar nekaj izjemno lepih vasi, kjer domačini organizirajo razne ture, trekinge za popotnike. Popeljejo vas med kanjone, naravne vrelce, podzemne jame, slapove, neokrnjeno naravo, v vasice plemen, doživite lahko rafting, kanjoning, gorsko kolesarjenje, učenje tajske kulinarike, jezdenje slonov, sproščanje ob tajski masaži, dostopne pa so tudi droge. Žal pa se tudi sam izgled nekdaj neokrnjene dežele severa spreminja zaradi preobilice turistov, ki zahajajo v te predele.
Med že prej omenjenimi plemeni so najbolj poznani Karenni in sicer zaradi žensk z neobičajno dolgimi vratovi. Obroče iz brasa, katere nosijo okoli vratu jim začnejo natikati že, ko so stare 5 let. Naj pa bi predstavljali kot zaščito pred tigrovim ugrizom, medsebojnim prepoznavanju in tudi kot simbol lepote. Zadnji obroč dekleta dobijo pred poroko. Povprečna poročena ženska danes nosi nekje okoli 22 do 27 obročev, kateri tehtajo med 5 in 7 kg. Ženske v resnici nimajo daljših vratov, kot daje občutek njihov izgled, ampak se jim zaradi teže nivo ključnice pomakne navzdol. Poleg omenjene obstaja še nekaj zanimivosti lokalnih plemen, med katerimi so tudi verovanja.


JUG – RAJSKE PLAŽE IN OTOKI

Južni del Tajske je v primerjavi s severnim precej drugačen. Zaznamovan je s številnimi otočki, na katerih lahko prav tako doživite mnogo zanimivosti. Največjo razliko med severom in jugom pa boste zaznali v ceni, saj je jug zaradi še bolj razvitega turizma tudi bistveno dražji od severa. Najbolj obiskane turistične točke na jugu so definitivno Phuket, Pai, Phi Phi, Koh Samui itd. Med mnogimi otočki pa še vseeno obstaja kar nekaj tistih, kateri še niso turistično tako oblegani. Ta del Tajske je bil leta 2004 tudi najbolj prizadet s strani rušilnega vala – tsunamija, kateri je pod seboj pokopal kar cele vasice ter preplavil kar celotno ožino otoka Phi Phi. Do danes pa so uspeli na novo urediti večji del in skoraj ni opaziti, da je pred nekaj leti bila tam takšna katastrofa. Tudi južni del Tajske, kot večin ostalega ponuja za popotnike razne trekinge po junglah, rekah, potapljanje na koralnih grebenih, uživanje na rasjkih plažah itd. In seveda omembe vredna farma kač, kjer lahko pridete v bližnji stik z zelo nevarno kraljevo kobro. Z malo sreče pa se da kakšno videti tudi v naravi…


NASPROTJA

Na eni strani razvit sex turizem in nočno življenje, po drugi služenje budi in državi. Žal se je rajske dežele močno prijel tudi sex turizem, saj se mnogi tja podajajo ravno zaradi tega. Na ulicah ter v hotelih sem videla najverjetneje najbolj nenavadne kombinacije parov do sedaj. Za večino gledano precej črno, a za udeležene tega povsem nasprotno – zadovoljna oba, tako oseba, ki prodaja svoja telo, včasih celo samo za hrano ter obiskovalec, kateri je tako ali tako prišel tja samo z tem namenom. Najprej vas realen svet sex turizma pozdravi že v Bangkoku, center tega pa je v mestu Pattaya. V mestu se odvijajo takšni in drugačni zabavni spektakli, ponudba deklet, transvestitov ter tudi moških pa je zelo pestra. Pestra ponudba pa ni samo ob večerih in ponoči, ampak tudi zjutraj, ko se starejše gospe po ulicah za turisti derejo »Happy hour for you« in ponujajo mlada dekleta za precej nizke cene.
Nasprotje temu pa služenje budi in državi. Med mladimi fanti izžrebajo 1/4 tistih, kateri morajo na obvezno vojaško služenje. Pokličejo 100 vojaško obveznih fantov neke krajevne skupnosti, med katere nato razdelijo 100 žetonov, od tega 25 rdečih in 75 črnih. Rdeči žetoni predstavljajo glavni dobitek, torej nadaljnji dve leti, ko bodo služili vojski prejemajo mesečni dohodek v vrednosti okoli 100 €. Medtem, ko je učiteljska plača okoli 150€ in več.  Za ostale fante, kateri prejmejo črne žetone pa več sreče prihodnjič, kar pa dejansko pomeni nikoli. Da pa vojska ni obvezna za vse, ima pri tem največje zasluge njihova vera – budizem. V deželi je kar 80% budistov. Za budizem pravijo, da je kar način življenja. Menihi si prepoznavni že na daleč, saj imajo pobrite glave in obrvi, oblečeni pa so v oranžna oblačila iz treh kosov. Tisti, ki služi Budi se imenuje Monki. Vsak moški mora Budi služiti eno leto, če pa želi pa lahko tudi vedno. Fantje oz moški, ki služijo Budi za svoje početje niso plačani, ampak živijo od poklonjenega denarja in ostalih darov, celo s hrano. Ko prejme hrano v dar, zanjo najprej naredi kratek molitveni obred. Ljudje, ki darujejo hrano pa verujejo, da se jim bo ta hrana v naslednjem življenju povrnila.


  
Tajska je dežela, kamor lahko brez skrbi odpotujejo tisti, kateri zase mislijo, da so povsem brez popotniških izkušenj. Četudi ni zadostnega znanja tujih jezikov, se da v deželi odlično znajti. Je dežela, katera ima na eni strani mestni vrvež, prostitucijo, kaotična mesta polna prometa, po drugi strani pa pestro zgodovino in z njo povezanimi templji ter vero in seveda podeželje, rajske obale in še mnogo več.


Ni komentarjev:

Objava komentarja