petek, 5. september 2014

Mauritius - OTOK RAJSKIH POČITNIC




Otok rajskih počitnic – MAURITIUS


Otočje Mauritius spada med najlepša otočja sveta. Je pravi magnet za tiste, kateri radi uživajo na rajskih plažah in urejenih turističnih nastanitvah.

 

Poleg tipičnih počitnic na rajskih plažah pa je otok zelo popularen tudi za mladoporočence oz še bolj za tiste, kateri se želijo kar tam poročiti.
Otoška država leži ob jugo vzhodnem delu Afrike in je od Madagaskarja odmaknjena 900 kilometrov. Glavni otok in vse manjše otoke v večjem delu obdaja koralni greben. Koralni greben pa je tudi eden izmed tistih pomembnejših atraktivnosti, kateri Mauritiusu daje še prav poseben čar. Celotna država meri le 1865 kvadratnih kilometrov in ima samo 1,2 milijona prebivalcev. Zaradi njene majhnosti, se lahko glavne zanimivosti vidijo že v nekaj dneh, preostali čas pa se preživi na plažah in aktivnostih, ki jih tam nudijo. V državo je seveda najlaže priti z letalom, saj je za potovanje z ladjo precej odmaknjen, razen če gre za križarjenje in je v to vključen tudi Mauritius. Za potovanje po deželi pa je najbolje kar najeti taksista, kateri vas nato vozi od znamenitosti do znamenitosti in na koncu ugotovite, da ni le šofer, ampak tudi vaš turistični vodnik v enem. Na voljo so tudi javni prevozi, kateri pa niso ravno v najlepšem redu, vozijo izjemno hitro in tudi varnost in upoštevanje cestnih pravil ni ravno na prvem mestu.



NEBESA NAJ BI BILA NJEGOVA KOPIJA

Otoška država z rajskimi plažami, prijaznimi domačini, razvito turistično ponudbo je primerna za vse, kateri se prvič odpravljajo v eksotične dežele. Potovanje je primerno tudi v lastni organizaciji in prav tako tudi za družine z malimi otroki. Otočje velja za zelo varno, sploh pa v turističnih predelih. Lepe plaže z turkiznim morjem Indijskega oceana so razmetane okoli celotnega otoka, niso pa povsod idilične. Lepo urejene so le tiste, ki so urejene za turiste, sicer pa so nekatere tudi polne ostrega kamenja, kateri ovira dostop do morja. Veliki del rajskih plaž so že zasedli luksuzni resorti, a vendar je dostop do morja prav povsod zagotovljen. Poleg turistov se na plažah radi zadržujejo tudi domačini, kateri se radi zadržujejo v sencah, sploh ob vikendih. Mnogi domačini pa na plažah tudi služijo, saj tam prodajajo vse živo, od spominčkov, pijače, hrane, ki jo prevažajo v prirejenih vozilih. Poleg čudovitih plaž pa morje nudi še koralne grebe, na katere imajo domačini organizirane različne ture. Potapljanja, snorklanje, vožnja z ladjicami s steklenim dnom in celo vožnja z podmornico so v njihovi turistični ponudbi.
Po trditvah pisatelja Marka Twaina, naj bi bila nebesa kopija otoka Mauritius. Poleg čudovitega morja in idiličnih plaž je otok poln še mnogih preostalih naravnih lepot. V celini otoka se dviga planota, katera je obkrožena z vrhovi poraslimi z raznolikim zelenjem. Vrhovi se dvigajo tudi 800 in več metrov visoko. Mauritius je izpolnitev sanj vsakega ljubitelja tropskih otokov. Konstrantne temperature, čista modrina morja in neba, beli pesek na lepih plažah, plantaže sladkornega trsa, sproščen način življenja domačinov so glavni razlogi za privabljanje turistov iz vseh koncev sveta. Poleg naravnih privlačnosti ima država še privlačno turistično ponudbo za vse okuse, od razkošja, domačnosti, intimnosti, najde se tudi ponudba raznih športov. Mauritius je priljubljeno potapljaško središče. Nudijo več potapljaških šol, kjer so na voljo razni tečaji s strokovnim vodenjem v različnih jezikih. Poleg potapljanja pa so na voljo še mnogi ostali vodni športi, kot tudi trekingi po notranjosti, plezanje, kolesarjenje itd.



OTOK Z FRANCOSKIM PRIVDIHOM

Na tropskem otoku vulkanskega izvora prevladuje francosko razpoloženje. Prvič se je otok omenjal že v desetem stoletju. Kasneje so ga obiskali Portugalci in tudi Nizozemci, kateri pa so otok poimenovali po princu Mauriceu Nassauskemu. Ljudje so se začeli tja naseljevati, vendar so otok kmalu za tem zaradi ciklonov, pretoplega in prevlažnega podnebja zapustili. Naslednji so nato na otok prišli Francozi, kateri pa so ostali in poimenovali otok Ile de France. Glavni razlog, da so ostali je bil sladkorni trs, katerega so tam gojili. Med Francozi in Angleži so tisti čas potekale bitke in seveda so se nasprotneži tamkajšnjim domačinom znašli tudi na otoku. Francozi so priznali poraz pod pogojem, da naseljencem ostaneta zemlja, premoženje in francoski jezik. Le ime so na novo postavili Angleži, katero velja še danes. Tako je uradni jezik še danes francoski.



ŽIVAHEN IN BARVIT PORT LOUIS

Port Louis je glavno mesto otoške države in ob enem tudi najbolj živahno mesto. Največjo barvitost mestu dajejo priseljenci, kateri so v zgodovini prišli od blizu in daleč. Vsak je s seboj prinesel košček svoje kulture, tako da danes lahko opazujemo različne kulture na enem samem mestu. Od Kitajske pagode, angleške katedrale, mošej, Indijskih templjev krasijo mesto. Velika raznolikost pa je opazna tudi v kulinariki, glasbi in zabavi. V muzeju v centru mesta je možno videti tudi ostanke nerodnega ptiča z imenom dodo, kateri je včasih živel na otočju. A žal so ga mornarji iztrebili, saj je za njih predstavljal redek obrok med plovbo preko oceana.
Hrana je mešanica indijske, kitajske in evropske kuhinje. Zelo pogosto se na jedilniku najde ribo ali piščanca z karijem, omako iz leče, kitajske riževe testenine, kateri so pogosto začinjeni s čilijem in česnovo omako. Seveda pa tudi brez tropskega sadja ne gre, katerega v večini pridelujejo sami. Med najbolj pogostimi so ananas, mango in kakosovi orehi. Cene hrane so nižje kot pri nas, seveda če ste zadovoljni s hrano, katero jedo domačini. Če pa gre za tipično evropsko hrano pa je ta seveda takoj dražja. Piko na i pa vsem jedem da odlično domače pivo Phoenix.



Mauritius je otoška država, kjer so rajske plaže le delček vsega, kar ponuja. Krater ugasnelega vulkana, unikatni botanični vrt z ogromnimi vodnimi lilijami, orkanske želve, pisana barva zemlje, slap, nasadi tropskega sadja in sladkornega trsja, nasadi čaja in pokušina različnih vrst, spomini na nerodnega ptiča dodo so le delček tega, zaradi česar se splača obiskati otoško državo.





Ni komentarjev:

Objavite komentar